Preloader

Bizi Arayın 0272-512-0-512

Ödev Yapmada Aile Desteği

ÖDEVDE AİLE DESTEĞİ

Ödevler;

Ödev; çocuklara bağımsız ve disiplinli çalışmayı, sorumluluk ve kişisel denetim konularında cesaretlenmeyi, zamanı yönetmeyi ve zaman sınırlamalarını, okulda öğrenilen bilgi ve yaşantıların kalıcılığını sağlamayı öğretir.

Çocuklar, yepyeni birçok konu öğreniyor ve bunları ancak sık sık alıştırmalarla pekiştirdiği zaman gerçekten bilgiyi edinmiş oluyor.

Ev ödevleri yardımıyla problem çözmeyi öğrenen çocukların başarıyla tamamladığı ödevler özgüvenini yükseltiyor . Ayrıca, çocukların eksik yönlerinin ortaya çıkmasına da yardımcı oluyor. Çocukların hangi konularda yetersiz kaldığı veya hangi konularda desteklenmesi gerektiği ortaya çıkıyor.

Bu nedenle ödevler, aile ve okul arasında önemli işlev görüyor (Velilerin çocuklarının eğitimleri ile ilgilenebilmeleri ve takip edebilmeleri için bir fırsat sunar.)

Anne-Babalar Nasıl Destek Olabilir?

Uygun bir çalışma ortamı hazırlamak önemlidir. Televizyon ve oyuncaklardan uzak, aydınlanmanın ve ısının yeterli olduğu, sessiz ve sakin bir ortam ve dikkatini dağıtan uyaranlardan temizlenmiş tertipli bir masa, ödev yapma sürecinin verimli geçmesini desteklemektedir.

Çocuk, eve geldiğinde belli bir dinlenme süresine ihtiyaç duyar. Bu arada bir şeyler atıştırabilir, ebeveyni ile sohbet edebilir veya bir oyun molası verebilir.

Özellikle ilköğretimin ilk yıllarında normal olarak çocukların ev ödevlerini yapma zamanını planlamada güçlükler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle ilk yıllarda anne-babalar, ödevlerin yapılacağı zamanı birlikte planlamalı, çocuğun bu plana uymasını sağlamalıdırlar.

“Ödev velinin değil, çocuğun görevi ve sorumluluğudur!”

Çocuğun ödevini yapıp yapmadığı kontrol edilmeli, verimli ders çalışma alışkanlığı konusunda desteklenmelidir.

Çocuğun gözünde anne-babanın ödevlere karşı tutumu önemlidir. Bu yüzden anne-babalar, çocukların ev ödevlerine olan yaklaşımlarını etkileyecek olumsuz tutumlar göstermemeye çalışmalıdırlar.

Kontrol amaçlı değil, destek amaçlı çocuklarının yanında olduklarını hissettirmeye çalışmalıdırlar

Çocuk yardım isteyene kadar beklenmelidir. Ona sunacağınız yardım onu yönlendirmeye yönelik olmalıdır. Yardım istediklerinde onlar yerine soruları anne-babalar çözmeye başladıkları durumda, çocuklar bunu alışkanlığa dönüştürebilirler. Bu, onları çabalamamaya ve yardıma ihtiyaçları olmadığında bile destek istemeye itebilir.

En önemlisi çocuk, ödevin kendisine ait bir sorumluluk olduğunu hissetmeli, evdekiler “Ödevini yap!” dediği için değil, yapması gerektiği için ödevine başlamalı ve bitirmelidir. Çocuğun ödev yapması, bir stres konusu olmamalı, aile de bu iş zevkle yapılmalıdır.

“Çocuğa ödev yapmanın önemi açıklanmalıdır. Bu bilince sahip olmadan ödev yapan çocuklar, ödevleri zorunlu gibi görür ve özenmeden, aceleyle bitirmeye odaklanırlar.”

Çocukların dikkat süresi sınırlıdır. Birçok çocuk ara vermeden uzun süre ödevle uğraşmakta zorlanabilir. Bu yüzden yarım saatten fazla zaman alacak ödevlerde, çocuklar ödev yeterli dinlenme araları vermelidir. Bitirmesi gereken bölümü (dersi) bitirdikten sonra dinlenme arası vermesi uygun olacaktır.

Çocuk bazen ödevlerini yapmak istemeyebilir; bu durumda, yaptığı davranışının sonucu ile karşılaşmalıdır. Bu yüzden, anne-baba çocuğu ödevini yapması konusunda zorlamak veya ceza vermek yerine, ilk adım olarak ona ödevini yapmamasının sonucunu okulda yaşamasına izin vermelidir. Örneğin, yapmamış olduğu ödevi teneffüslerde telafi etmek zorunda kalan çocuk, bunu bir daha yaşamak istemeyebilir; ödevini zamanında yapmaya yönelebilir.

Pozitif yorumlar getirmek ve motive etmek, çocuğun davranış değişiminde çok etkilidir. Çocuğunuzu fark ettiğiniz gelişmelerde cesaretlendirmek, daha iyisini yapmaya yönlendirmek için olumlu dil kullanmak önemlidir ve en önemlisi de ona karşı sabırlı olmaktır.

Ev ödevlerinin amacı; mükemmelliğe ulaşmak değil, öğrenmektir.

Sorularınız mı var? Bizi arayın 0272-512-0-512